Awokado
Awokado (Persea Scheffer) - uprawa, hodowla.
1. Wbić w dolną część nasiona (grubszą i zaokrągloną) poziomo 3 wykałaczki tak, aby wykałaczki opierały się o brzegi naczynia z wodą, a około 1/3 pestki była zanurzona w wodzie, naczynie postawić w mocno nasłonecznionym miejscu, kiełkowanie powinno zacząć się po ok 2-6 tygodniach. Kiedy korzenie sięgną dna pojemnika, nasiono trzeba posadzić do mieszanki piasku z torfem (w proporcji 1:2) tak, aby szpiczasta góra (1/3 pestki) wystawała nad ziemię.
2. Nasiona mogą też zostać posadzone bezpośrednio do ziemi. Używa się do tego dużej doniczki o średnicy około 15-25 cm. Nasiono wkłada się do mieszanki piasku z torfem (w proporcji 1:2), tak, aby wstawał szpiczasty koniec na 1/3 nasiona. Stawia je się w dobrze nasłonecznionym miejscu i podlewa obficie po każdorazowym przesuszeniu wierzchniej warstwy ziemi. Kiełkuje po 4-6 tygodniach.
Awokado potrzebuje żyznej gleby. Większość odmian awokado toleruje pH w granicach 6-8 i rośnie najlepiej w ziemi o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Potrzebuje też dobrze oświetlonego stanowiska, ale nie przypalającego liście, mocnego słońca w samo południe. Powinniśmy pozwalać awokado przechodzić zimą okres spoczynku, więc temperatura nie powinna być zbyt wysoka, a powietrze za suche. Wiosną i latem wymaga niezbyt obfitego podlewania (tak, aby podłoże stale było lekko wilgotne, lecz nie przemoczone - od nagannego przelewania często usychają końcówki liści). We września dobrze jest ograniczyć podlewanie i zapewnić temperaturę w okolicach 15°C. Na przełomie lutego i marca należy stopniowo podlewać coraz więcej, a także podnieść nieco temperaturę w pomieszczeniu z awokado. Jeśli liście zaczynają usychać albo żółknąć, najpewniej awokado zostało przelane lub od długiego podlewania wodociągową wodą gleba uległa znacznemu zasoleniu, przez co składniki pokarmowe nie mogą być dobrze przyswajane przez korzenie. W wypadku przelania należy na 3-4 dni zaprzestać podlewania, aby ziemia uległa przesuszeniu. Gdy liście żółkną między nerwami, awokado należy przesadzić do świeżej ziemi o niższym pH. Roślina ta wytrzyma temperaturę do 7°C, ale zaowocuje tylko utrzymywana w 21-24°C (poza zimą) z jednoczesną dużą wilgotnością powietrza. Awokado dość łatwo się rozkrzewia, trzeba obciąć stożek wzrostu, gdy roślina osiągnie wymaganą wysokość, a zacznie się rozkrzewiać. Można regularnie przycinać dłuższe, w pełni rozwinięte gałązki o 1/3 długości, aby roślina była bardziej zwarta. Każde kolejne przycinanie pędów powinno prowadzić do miniaturyzacji liści. Można to wykorzystać do wyhodowania bonsai. Liści awokado nie należy spryskiwać twardą, wodociągową wodą, ponieważ woda taka pozostawia na liściach biały osad, który jest miejscem rozwoju bakterii i grzybów. Awokado posiada dużo drobnych włosków na liściach, więc wyczyszczenie takiego osadu może nie być możliwe. Jeśli nie mamy dostępu do niezanieczyszczonej deszczówki o obojętnym lub lekko kwaśnym pH, lepiej nie zraszać liści awokado lub robić to rzadko i tylko przegotowaną wodą.
Awokado jest samopylne. W zależności od zapewnionych warunków awokado zakwitnie i zaowocuje po 4-6 latach i będzie owocować co najmniej przez 50 lat. Okres dojrzewania owoców jest dość długi - przeważnie trwa 6-8 miesięcy. Awokado jest drzewem wiecznie zielonym, długowiecznym (żyje ponad 100 lat). Dorasta do 20 m wysokości.
No comments:
Post a Comment