Jul 31, 2011

Kompost – jak zrobić i się nie ubrudzić Compost - how to do it and not get dirty


Kompost – jak zrobić i się nie ubrudzić

Autorem artykułu jest Tomasz Galicki


Kompost to jeden z najbardziej popularnych organicznych nawozów. Sam proces kompostowania sięga początków rolnictwa – jest znany ludzkości od wieków.
Podstawą jest tu naturalna zasada zamkniętego obiegu materii w środowisku; w naturze nic nie ginie, a wytworzony przez faunę i florę biomateriał możemy wykorzystać jako naturalny nawóz. Nieskomplikowana procedura uzyskiwania i niskie koszty sprawiają, że kompost zdobywa w ogrodach i na działkach coraz większą popularność. Co trzeba wiedzieć, żeby go pozyskać i właściwie wykorzystywać?
Kompostowanie to kontrolowany rozkład materii organicznej, przy czym słowo „kontrolowany” ma tutaj kluczowe znaczenie: nie pozwalamy bowiem naturze powoli rozłożyć biomasy, lecz przyspieszamy ten proces zapewniając optymalne warunki dla organizmów, które się tym trudzą. Pierwszy krok to wybór miejsca, gdzie ustawimy kompostownik - pojemnik, w którym przebiega proces rozkładu odpadów biodegradowalnych. Nie może on być zalewany przez wodę, a z drugiej strony zbyt nasłoneczniany. Warto także oszczędzić jego widoku potencjalnym gościom – ze względu na wątpliwe walory estetyczne. Na wybranym kawałku terenu należy przekopać ziemię i wysypać kilkunastrocentymetrową warstwą torfu. Na kolejnych poziomach na zmianę umieszczamy odpadki organiczne, z których już niedługo uzyskamy nawozy, oraz ziemię ze wcześniejszych kompostowników (można zastąpić nawozem zwierzęcym). Po każdej warstwie obowiązkowo należy dostarczyć wapna lub popiołu drzewnego (by nasz kompost nie był zbyt kwaśny). Całość należy przykryć warstwą ochronną z torfu lub ziemi kompostowej z poprzednich lat, a na samym czubku – trawą lub liśćmi. Jeśli zależy nam na wyglądzie, nie musimy usypywać zwykłej pryzmy – sklepy ogrodnicze sprzedają gotowe kompostowniki, możemy także zrobić je sami z desek lub listewek.
Przejdźmy teraz do najważniejszej kwestii: co odkładać, a czego się wystrzegać. Otóż jak najbardziej możemy w naszym kompostowniku składować wszystkie odpadki organiczne (od skoszonej trawy po resztki z naszego stołu), przy czym należy pamiętać, że muszą być one urozmaicone. Unikać należy chwastów oraz części roślin męczonych przez choroby i rosnących blisko ruchliwych ulic. Nie należy również odkładać cytrusów, surowego mięsa i kości. Jeśli zaś chodzi o prace, które należy wykonywać przy kompostowniku: raz na jakiś czas przekopać kompost oraz zapewnić mu odpowiednią wilgotność.
---
T.G.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl







Compost - how to do it and not get dirty
The author of the article is Thomas Galicki

Compost is one of the most popular organic fertilizer. Composting process itself goes back to the beginnings of agriculture - is known to mankind for centuries.The basis is there a natural principle of closed circulation of matter in the environment, in nature nothing is lost, and produced by the flora and fauna of biomaterial can be used as natural fertilizer. A simple procedure for obtaining and low cost make the compost gets in gardens and allotments growing in popularity. What you need to know to win it and actually use?Composting is controlled decomposition of organic matter, with the word "controlled" is crucial here: we do not allow for the nature of biomass decompose slowly, but accelerate this process, ensuring optimal conditions for the organisms that this toil.The first step is to choose a place where you set the composter - container in which the distribution is the process of biodegradable waste. It can not be deluged by water, on the other hand too sunshine. It also saves its view potential guests - because of questionable aesthetic value. On the selected piece of land should dig the ground and pour a layer of peat kilkunastrocentymetrową. At the next level to change organic waste is placed, which will soon get the fertilizer, and soil from previous kompostowników (can be replaced by animal manure). After each layer should be provided compulsorily lime or wood ash (to our compost is not too acidic). The whole should be covered with a protective layer of peat or compost soil from previous years, and at the very top - with grass or leaves. If we want to look, we do not have the usual pile usypywać - gardening stores sell ready-made composters, we can also do it themselves with boards or slats.Let us now turn to the most important question: what put off, and what to avoid. Well, like most in our composter, we can store all waste organics (grass clippings from the remnants of our table), but remember that they must be varied. Avoid weed and plant parts tortured by disease and rising close to busy streets. Also, do not put citrus fruits, raw meat and bones. As for the work to be done with the composter: once in a while to dig the compost and provide him with adequate moisture.

No comments:

Post a Comment