Oct 7, 2012

Żywe ściółki Live litter

-->

Żywe ściółki

Autorem artykułu jest robert potoczny

Uprawa warzyw z zastosowaniem żywych ściółek jest jednym z elementów produkcji ekologicznej. Są to rośliny okrywowe towarzyszące  roślinie  warzywnej przez cały okres wegetacji. 
Powodzenie tego sposobu uprawy zależy w dużej mierze od właściwego doboru gatunków, ale czasem bywa zawodne. Chodzi o to, by konkurencja między ściółką a rośliną uprawną była jak najmniejsza. Nasiona roślin przeznaczonych na żywe ściółki siejemy w międzyrzędzia roślin uprawnych pasowo, pozostawiając pod samymi warzywami 20-30 cm pas wolny od roślinności. Po zbiorze warzyw ściółki przekopujemy jak nawozy zielone. W przypadku, gdy nie są jeszcze dostatecznie wyrośnięte, czekamy do jesieni, aż podrosną. Ściółki w warzywach wieloletnich powinny być zimotrwałe. Po sezonie wegetacyjnym pozostawiamy je między rzędami roślin na cały okres trwania uprawy, należy jednak pamiętać o regularnym ich koszeniu.
Polecane gatunki do ściółkowania. Idealna żywa ściółka powinna charakteryzować się zdolnością do wiązania i recylkulacji azotu z głębszych warstw gleby. Powinna też szybko wschodzić i wytwarzać dużą masę zieloną, ściśle okrywającą glebę. Masa nadziemna ściółki będzie efektywnie chronić glebę oraz zagłuszać chwasty, a następnie stanie się źródłem składników pokarmowych dla następujących w zmianowaniu gatunków. Polecane do tego sposobu uprawy są rośliny bobowatych i traw. Rośliny bobowate korzeniące się głęboko, spulchniają dolne warstwy gleby. Współdziałają z bakteriami brodawkowatymi i wiążąc azot atmosferyczny wzbogacają glebę. To rośliny pionierskie, o małych wymaganiach glebowych, dlatego posiane na wyjałowionej glebie ożywią ją, czyniąc  zdolną do upraw. Trawy natomiast, to rośliny o niewielkich wymaganiach glebowych i klimatycznych. Posiadają zdolność do łatwego  przyswajania składników pokarmowych, tworzą gęstą masę zieloną, dającą doskonałą barierę dla gleby przed ulewnymi deszczami czy wiatrami oraz świetnie ograniczają zachwaszczanie.
Warzywa do upraw ściółkowanych. Najlepiej na taki sposób uprawy zareagują warzywa wieloletnie, np. szparagi, czy rabarbar. Żywe ściółki można też stosować w gatunkach uprawianych z rozsady, jak: pomidor, papryka, brokuł, czy por. Pozostałe gatunki warzyw mogą negatywnie zareagować na uprawę w żywej ściółce, wydając niższy plon.
Ograniczanie konkurencyjności. Istotnym czynnikiem, o którym nie należy zapominać, jest ograniczanie rozwoju ściółki. Są różne sposoby. Ważny jest termin wysiewu ściółki. Warzywa w początkowym okresie wzrostu są bardzo wrażliwe na obecność innych roślin, źle znosząc ich konkurencję, dlatego nasiona roślin ściółkujących wysiewa się o kilka tygodni później w stosunku do terminu sadzenia rozsady warzyw. W ten sposób zapewnimy sobie wiele korzyści, wynikających ze ściółkowania bez obawy o obniżkę plonu. Wstrzymajmy się z wysiewem roślin na żywe ściółki do czasu ukorzenienia się rozsady, czyli o 6-8 tygodni. Możemy też ograniczyć konkurencyjność wsiewek przez pasowe wzruszenie gleby w najbliższym sąsiedztwie warzyw, co zmniejsza zużycie wody, ograniczając tym samym konkurencyjność obu gatunków. Jest to wprawdzie bardziej pracochłonne, ale pozwala na wcześniejszy wysiew ściółek. Ściółkę należy regularnie kosić, a pokos pozostawiać na stanowisku, by wzbogacił glebę w substancję organiczną.
Właściwie zastosowane i terminowo wysiane żywe ściółki, odpowiednio pielęgnowane przyniosą naszemu  ogrodowi wiele korzyści nie tylko w roku ich uprawy, ale i w latach następnych.
---
nico26-krzewy.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Live litter

The author of this article is robert colloquial

Growing vegetables with the use of living mulches is one of the elements of organic production. These are associated with plant cover crops of vegetables throughout the growing season.The success of this method of cultivation depends largely on the proper selection of species, but is sometimes unreliable. The idea is that competition between litter and crop as small as possible. Seeds of plants intended for live litter sowing crops in the inter-crimson, leaving at the same vegetables 20-30 cm strip free of vegetation. After harvesting, vegetable litter digs as green manures. If they are not yet grown enough, wait until the autumn, until you get older. Litter in long-term vegetables should be cold-resistant.After the growing season left them between rows of plants for the entire duration of cultivation, but remember about their regular mowing.Recommended species for mulching. The ideal living mulch should be characterized by their ability to bind and recylkulacji nitrogen from deeper soil layers. It should rise quickly and produce a large mass of green that covers the soil tightly. Above ground litter mass will effectively protect the soil and drown the weeds, then become a source of nutrients for the following species in the crop rotation. Recommended for this method of cultivation are bobowatych plants and grasses. Plants bobowate korzeniące deeply, loosen the lower soil layers. Interact with bacteria brodawkowatymi binding atmospheric nitrogen and enrich the soil. This pioneering plants, low-maintenance soil, thus sown in sterile soil revive it, making it capable of cultivation. Grasses, however, are small plants with soil and climatic requirements. Have the ability to easily absorb nutrients, form a dense mass of green, giving an excellent barrier to the soil before the torrential rains and winds, and reduce weed infestation well.Vegetable cultivation ściółkowanych. The best way to react to growing vegetables, perennials, such as asparagus, rhubarb, or. Live litter can also be used in species grown from seedlings, such as tomatoes, peppers, broccoli, or see other vegetable species may react negatively to grow in a live litter, giving a lower yield.Limiting competition. An important factor which should not be overlooked, is to limit development of the litter. There are many different ways. Another important factor is time for application of litter. Vegetables in the initial period of growth are very sensitive to the presence of other plants, badly abolishing their competition, because seeds are sown ściółkujących a few weeks later in relation to the time of planting seedlings of vegetables.In this way, we provide a number of benefits resulting from mulching without fear of a reduction in yield. Refrain from sowing crops for live litter until the seedling rooting, which is about 6-8 weeks. We can also reduce the competitiveness of the pulley emotion wsiewek soil in the immediate vicinity of vegetables, which reduces water consumption, thereby reducing the competitiveness of both species. It is admittedly more time-consuming, but allows for earlier seeding mulches. Mulch mow regularly and leave a swath of the opinion that enriched the soil with organic matter.Properly applied and timely sown live litter, respectively, will cultivate our garden many benefits, not only in their crops, but also in subsequent years.---nico26-krzewy.blogspot.comAn article from the site www.Artelis.pl




No comments:

Post a Comment