Oct 3, 2012
Irga Dammera [Cotoneaster dammeri]
Irga Dammera
[Cotoneaster dammeri]
Krzew o długich, płożących się i często zakorzeniający pędach tworzących zwarty kobierzec. Liście zimozielone, skórzaste, drobne, od eliptycznych do odwrotnie jajowatych, długości 1,5-3 cm, nagie, zwierzchu ciemnozielone i błyszczące, od spodu niebieskawozielone. Kwiaty białe, drobne z czerwonymi pylnikami, stojące pojedynczo lub w 2 kątach liści. Kwitnie w maju-czerwcu. Owoce szkarłatnoczerwone, kuliste, średnicy około 2 mm, dojrzewają we wrześniu-październiku. W środku znajdują się 2-5 nasiona w twardych łupinach.
Występuje w Chinach. Krzew wrażliwy na niskie temperatury, lecz w zachodniej Polsce zimuje pod śniegiem. Przy braku okrywy śnieżnej marznie. W sprzyjających warunkach rozrasta się szeroko, tworząc zwarte kobierce. Irga wymaga gleb dość żyznych, próchnicznych, dostatecznie wilgotnych i wapiennych. Najlepiej rosną na miejscach słonecznych i ciepłych. Znajduje zastosowanie w ogrodach skalnych, do pokrywania niewielkich skarp, murków.
Stosowany w małych, przydomowych ogródkach. Najlepszym miejscem są skarpy, duże alipnaria, rozległe rabaty. Wymaga troskliwej pielęgnacji i zabezpieczenia na zimę. W krajach o łagodnych zimach i obfitych opadach uprawiany w licznych odmianach jako cenna roślina okrywowa. Bardzo dobrze znosi cięcie, można więc ją dowolnie przycinać, jeśli zajmuje zbyt wiele miejsca w ogrodzie, a wtedy ładnie się zagęści. Co kilka lat nie zaszkodzi też odmłodzić roślinę, przycinając wiosną pędy na wysokości około 20 cm, a w ciągu jeszcze tego samego roku krzew ponownie się rozrośnie.
Rozmnaża się z nasion, które wymagają stratyfikacji przez okres 3-4 miesięcy do 1 roku. Kiełkowanie przyspiesza stratyfikacja ciepło-chłodna, która polega na umieszczeniu nasion oczyszczonych po zbiorze i wymieszanych z wilgotnym piaskiem lub piaskiem i torfem, najpierw w temperaturze wysokiej (20-25 stopni Celsjusza) na 2-3 miesiące, a następnie w temperaturze niskiej (3-5 stopni Celsjusza) również na 2-3 miesiące. Po takim przygotowaniu (potrzebne pomieszczenie o regulowanej temperaturze) nasiona wysiane wiosną szybko kiełkują.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment