Apr 5, 2012

ARBUZ


Gatunek: ARBUZ

Kawon, arbuz;
Citrullus lanatus
Rodzina dyniowatych-Cucurbitaceae. Pochodzenie - Afryka.

Owoce: rzekome jagody, jadalne; słodki, ciemnoczerwony, pomarańczowy, żółty lub biały miąższ. Tzw. skóra składa się z dwóch warstw. Jest mocna i twarda, ciemnozielona, w tym nakrapiana promieniście. Rozległy i płytki system korzeni.

Głównie do gaszenia pragnienia, także do pielęgnacji kosmetycznych. Zawiera aż 92 proc. wody; także kwas jabłkowy i cytrynowy. Mało witamin. Niewiele pierwiastków. Wartość energetyczną - 10 kalorii w 100 g.

Uprawa: roślina światłolubna, ciepłolubna i potrzebująca bardzo dużo wody. Optymalna temperatura powietrza od 21 do 29 st. C, minimalna 18, maksymalna 35 st.

Stanowisko: dobrze rośnie na glebach o pH 5,5-6,0, próchniczych, bogatych w składniki pokarmowe i na glebach wcześniej niezajętych pod uprawę. W Polsce uprawiany głównie w szklarniach i tunelach foliowych.

Największym producentem Chiny i Turcja; w Europie uprawa głównie w części południowej.
 
Źródła inne niż własne:
http://pl.wikipedia.org
www.pnos.pl

No comments:

Post a Comment