Jan 31, 2011

Zioła w środku zimy Herbs in the middle of winter



Zioła w środku zimy

Autorem artykułu jest Małgorzata Chmielewska-Wójcik


Zimą również mamy ochotę na świeże zioła, które są najwartościowsze i cudownie aromatyczne. Na szczęście część możemy hodować w domu (i to w środku zimy). Dobrze pielęgnowane zioła są nie tylko przysmakiem, ale i ozdobą wnętrza.
Najlepiej, do warunków panujących w naszych domach, przystosują się zioła, które sami wyhodujemy z nasion lub sadzonek kupionych u ogrodnika.

Pewnie większość z Was od razu pomyśli o supermarketach. No cóż…. Te zioła w naszych domach wytrzymują przez 3-4 tygodnie maksymalnie, pomimo troskliwej opieki. Wyhodowane były w szklarniach, a tam panują trochę inne warunki.

WYSIEWANIE I SADZENIE

Do doniczek wsypujemy zwykłą ziemię ogrodową. Po ok. 6-8 tygodniach wyczekiwane rośliny wykiełkują J. Po 3 miesiącach będzie można je już z apetytem spożywać. Gdy już przestaną wypuszczać nowe pędy, należy wysiać kolejne zioła..

Nasze zioła są światłolubne, więc stawiajmy je na parapetach od południowej strony. Trzeba też wietrzyć miejsca uprawy. Dobrze co jakiś czas okręcić doniczkę, aby rośliny równomiernie rosły z każdej strony.

PIELĘGNACJA

Zioła wymagają dużej wilgotności, codziennie sprawdzajmy czy podłoże nie jest zanadto suche. Wskazane jest też zraszać odstałą wodą.
Zimą nie nasz doniczkowy ogródek nie wymaga nawożenia (chyba, że listki rosną mniejsze i zaczynają żółknąć – użyjmy nawozu płynnego do roślin doniczkowych)
Co 2-3 tygodnie trzeba również pamiętać o delikatnym spulchnianiu ziemi.
Gdy miną ostatnie przymrozki majowe, można nasz zimowy ogródek przenieść na balkon lub taras.

JAKIE ZIOŁA

Do mieszkań idealnie nadają się: szczypiorek, melisa, bazylia, tymianek, koperek, pietruszka, mięta, sałata, koleandra.

PS. Jeśli chcemy, aby rośliny bujnie rosły, trzeba często ścinać wierzchołki pędów, pozostawiając na łodydze 3-4 listki.
---
Autorem artykułu jest Marta Dudzińska z firmy ACER Ogrody

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Herbs in the middle of winter 
The author of this article is Malgorzata Chmielewska-Wojcik

In winter, we feel like fresh herbs that are most valuable and wonderfully aromatic. Fortunately, the part we can keep at home (and it's in the middle of winter). Well-cultivated herbs are not only a delicacy, but the interior decoration. Ideally, the conditions in our homes, will adapt the herbs that we going to grow from seeds or seedlings bought from the gardener.
Probably most of you immediately think of the supermarkets. Well .... These herbs in our homes can withstand a maximum of 3-4 weeks, despite the tender care. Were grown in greenhouses, and there are some different conditions.
SOWING AND PLANTING
Pour into pots ordinary garden soil. After about 6-8 weeks awaited plants sprout J. After 3 months you can no longer be consumed with relish. When you cease to release new shoots, herbs should be sown more ..
Our herbs are sun lovers, so I put them on window sills on the south side. It should also ventilate the place of cultivation. Well every now and then rotate the pot to the plants grow evenly on each side.
CARE
Herbs require high humidity, a daily check to see if the ground is not too dry. It is also sprinkle water mellowed. In winter, not our potted garden does not require fertilization (unless the leaves begin to grow smaller and yellow - let's use a liquid fertilizer for pot plants) Every 2-3 weeks you need to also remember the delicate spulchnianiu earth. When an air frost last May, our winter garden, you can move onto a balcony or terrace.
WHAT HERBS
The flats are ideal for: chives, lemon balm, basil, thyme, dill, parsley, mint, lettuce, koleandra.
PS. If you want to grow lush plants, it is often necessary to cut the tops of the shoots, leaving 3-4 leaves on the stem.


No comments:

Post a Comment