Kącik ogrodnika
Autorem artykułu jest M&JPoczątkowe dni kwietnia to ostatni dzwonek by zacząć siać większość warzyw prosto do gruntu zapewniając im stałe miejsce. Najwcześniej wysiewamy: groch, pietruszkę, bób, pory, szpinak, cebulę oraz wczesne odmiany marchwi nadające się już do zbioru letniego i wczesno-jesiennego.
W pewnych odstępach czasu np. co kilkanaście dni można wysiewać dość małe porcje może być nawet po jednym rządku nasion kopru czy rzodkwi.
Gdy już wzejdą posiane przez nas wcześniej warzywa, wówczas ziemię między tymi rządkami należy spulchniać, niszcząc jednocześnie wschodzące chwasty. Gdy nasze siewy są jeszcze małe i wolno rosną musimy regularnie odchwaszczać zasiewy. Chwasty te rosną szybciej, mogą je zagłuszyć, bo zabierają warzywom światło, wodę i składniki pokarmowe.
Gdy warzywa wschodzą zbyt gęsto to wymagają one przerzedzenia. Zbyt duże zagęszczenie warzyw może być przyczyną zniekształcenia korzeni, słabego wzrostu oraz braku zgrubień. Rośliny przerywa się najlepiej po obfitym podlaniu lub deszczu.
Gdy planujemy rozsadę warzyw kapustnych i sałaty należy ją wcześnie zahartować. Tak gdzieś na ok. 7-10 dni przed przerzedzaniem należy ograniczyć podlewanie obniżyć temperaturę otoczenia poprzez intensywne wietrzenie. Następnie rośliny wystawia się na cały dzień na zewnątrz oraz na ok. 2-3 dni powinniśmy zostawić je również na noc. Wówczas nasze rozsady wzmacniają się stają się twardsze i ciemniejsze. Gdy rośliny są już gotowe do sadzenia to mają 3-4 liście rozwinięte i 2 rozwijające się. Rośliny te dobrze jest wówczas sadzić bardzo wcześnie rano lub wieczorem. Korzenie sadzonych warzyw nie powinny być podwinięte. Najlepiej przyjmują sie rozsady, które sadzimy z doniczek wraz z całą bryłą ziemi. Najważniejszą czynnością jest obfite podlanie świeżo posadzonych warzyw.
Warzywa okryte folią perforowaną lub włókniną łatwiej znoszą przesadzenie i szybciej rosną. Osłony z folii utrzymuje się przez kilka tygodni w zależności od pogody. Agrowłóknina chroni warzywa kapustne przed uciążliwym szkodnikiem - pchełką. Częste spryskiwanie roślin zapobiega pojawianiu się szkodników.
---M&J
www.infooogrodnictwie.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Gardener Corner
The author of the article is M & J
The initial days of April is the last bell to begin to sow most vegetables straight into the ground by giving them permanent. The earliest sown: peas, parsley, beans, leeks, spinach, onions and carrots early varieties already suitable for harvesting summer and early autumn.At certain intervals, eg every few days can be sown quite small portions may even be one row fennel seeds or radish.Once we wzejdą earlier sown vegetables, the land between the rządkami should soften, while destroying weeds emerging. When our sowing are still small and slow to grow crops we regularly odchwaszczać. These weeds grow faster, they can drown them, because vegetables take the light, water and nutrients.When the vegetables sprout is too thick, they require thinning. Ask a density of vegetables can cause distortion of the roots, poor growth and lack of swelling. Plants are best stopped after a large watering or rain.When the seedlings are planning brassica vegetables and lettuce should be soon harden. So somewhere around 7-10 days before thinning to reduce watering to reduce ambient temperature by intense weathering. Then the plant is exposed to the whole day outside, and for about 2-3 days should leave them well for the night. Then, reinforce our seedlings are becoming harder and darker. When the plants are ready for planting this have 3-4 leaves developed and 2 developing countries. These plants then it is planted very early in the morning or evening. Roots planted vegetables should not be rolled up.Best to take the August seedlings that are planted in pots along with the entire body of the earth. The most important step is supplying with water the newly planted hearty vegetables.Fruits covered with perforated foil or fleece easily tolerate replanted and grow faster.Guards foil lasts for several weeks, depending on the weather. Agrowłóknina cruciferous vegetables protects against nuisance pest - pchelka. Frequent spraying of plants to prevent the emergence of pests.
No comments:
Post a Comment