Jun 26, 2011

Tajemniczość Nasturcji mystery nasturtium


Tajemniczość Nasturcji

Autorem artykułu jest M&J


Nasturcja to wdzięczny kwiat często uprawiany w ogrodach i ogródkach działkowych całej Polski. Wiele osób zachwyca się ich wyglądem, ale nie każdy wie, że jest to roślina lecznicza.

Z nasturcji można robić nalewkę, którą stosuje się na wzmocnienie włosów albo jako środek antybakteryjny przy infekcji dróg oddechowych.
Roślina ta charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C. Nasturcja była też używana jako lek przeciwko szkorbutowi.
Roślinę tą można wykorzystać także w kuchni, ponieważ jest jadalna. Świeże liście nasturcji mają pieprzny, lekko piekący smak nieco podobny do rzeżuchy, dodają one pikanterii sałatkom i kanapkom. Natomiast pąki kwiatowe i młode nasiona zalane oliwą z oliwek z dodatkiem octu je się podobnie jak kapary.
W ogrodach i na balkonach nasturcję sieje się ze względu na bardzo oryginalne żółte kwiaty o symetrii dwubocznej, opatrzone długą, workowatą ostrogą. Roślina ta kwitnie już w czerwcu i cieszy oczy do późnej jesieni. Doskonale rośnie nawet na lekkiej glebie. Ważne, by nie była nawożona zbyt długo ponieważ nadmiar nawozu może zatrzymać kwitnienie. Sieje się ją w miejscach nasłonecznionych co 10-15 cm.
Nasturcja jest rośliną pnącą, dlatego warto sadzić ją przy altanach, ogrodzeniach i pergolach. Pełni rolę okrywową, tworząc gęste kobierce, które można wykorzystać do zasłonięcia nieatrakcyjnych miejsc w ogrodzie lub na działce. Na balkonach i w skrzynkach będziemy uprawiać odmiany karłowe, które nie wymagają dużej przestrzeni.
Natomiast cięte kwiaty nasturcji pasują do dekoracji nowoczesnych wnętrz szczególnie gdy ułożymy je w prostych wazonach.                                   
---
M&J
http://www.infooogrodnictwie.blogspot.com/

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl





mystery nasturtium

The author of the article is M & J


Nasturtiums are grateful to the flower often grown in gardens and allotment gardensthroughout the Polish. Many people are raving about their appearance, but not everyone knows that it is a medicinal plant.

The nasturtium can make a tincture, which is used to strengthen hair, or as an antibacterial agent with respiratory infections.
This plant has a high content of vitamin C. Nasturtium was also used as a medicineagainst scurvy.
This plant can also be used in the kitchen because it is edible. Fresh leaves have apeppery nasturtium, slightly burning taste somewhat similar to watercress, they addspice to salads and sandwiches. Contrast, buds and young seeds drenched in olive oilwith vinegar in them like capers.
The gardens and on balconies nasturtium or Indian cress sown due to the very originalyellow flowers of symmetry dwubocznej, bearing a long, baggy spur. This plant blooms in June and has eyes to late autumn. Grows well even on light soils. It is important that it was not fertilized for too long because too much fertilizer can stop flowering. It is sown in the sunlight at 10-15 cm.
Nasturtium is a plant climbing, so you should plant it on arbors, fences and pergolas.Acts as ground cover, forming dense carpets that can be used to conceal unattractiveplaces in the garden or on the plot. The balconies and boxes will grow dwarf varietiesthat do not require much space.
While cut flowers nasturtium fit modern interior decoration especially when We put it in simple vases.

No comments:

Post a Comment