Cele cięcia drzew i krzewów owocowych
Autorem artykułu jest Czesław RogalaW artykule chcę przedstawić cele i zalety cięcia drzew i krzwów owocowych. Wsród celów wyróżniamy cel estetycznyoraz cel kształtowania i uzyskiwania coraz lepszych zbiorów.
Hodowcy z całego świata otrzymują i przekazują sadownikom coraz lepsze, piękniejsze i plenniejsze odmiany. Aby w pełni wykorzystać wszystkie zalety odmian sadownicy praktycyopracowali oprócz róznych zabiegów pielęgnacyjnych metody cięcia odpowiadające niżej wymienionym celom:
- uzyskanie poprzez formowanie i cięcie, rozmiarów i kształtówkoron ułatwiajacych ich pielęgnację oraz przeprowadzenie zbioru owoców,
- rozluźnienie koron, aby światło słoneczne docierało do kazdej gałęzi również wewnątrz korony. Z tego względu to cięcie nazwano przświetleniem. Prześwietlanie korony stwarza warunki nie sprzyjające rozwojowi niektórych grzybów chorobotwórczych, które lubią mrok i wilgoć.
-cel sanitarny: usuwanie chorych gałęzi a nawet jedynie samej chorej kory ogranicza rozprzestrzenianie chorób, pozwala drzewu zagoić rany.
- cięcie jest konieczne aby owoce były duże, smaczne i dobrze wybarwione. Drobne jabłka (poniżej 120 g) są na ogół niezbyt smaczne, bez aromatu. Owoce jabłoni nie ciętej osiągają zaledwie 50-80 g, a wiele z nich jeszcze mniejszą. Drobnieniem owoców, na brak cięcia reagują także grusze, brzoskwinie i śliwy.
- coroczne regularne owocowanie: mając na działce jabłoń odmiany James Grieve można się cieszyć jej corocznym owocowaniem. Podobnie co roku owocuje grusza Konferencja. Niestety nie wszystkie odmiany są tak dla nas łaskawe. Nie cięte drzewa odmian: Inflanckiej (Papierówki), Fantazji, Landsberskiej, Gloster i wielu innych owocują naprzemiennie wydając mnóstwo drobnych jabłek w jednym roku i zaledwie kilka w roku następnym. Drzewa cięte regularnie mają skłonnośc do owocowania corocznego.
- odmładzanie: drzewa i krzewy owocowe podobnie jak wszystkie organizmy żywe, przechodzą w swoim życiu fazę młodości, dojrzewania, płodności, starzenia się i śmierci. Taki sam cykl rozwojowy przechodzą ich pędy, toteż im większy udział w koronie mają młode pędy, tym produktywniejsza jest roślina. Cięcie, które wpływa na wydawanie nowych pędów, odmładza drzewa i krzewy, wydłuża okres ich produktywności i opóźnia proces starzenia.
---
Autor Czesław Rogala
czeslawrogala110@gmail.com
http://ogrodrekreacja.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
The objectives of cutting trees and shrubs
The author of this article is Czeslaw Rogala
In this article I want to present the objectives and advantages of cutting trees and fruit krzwów. Among the objectives we distinguish objective estetycznyoraz purpose of forming and obtaining more and better crops.Breeders from around the world receive and transmit sadownikom better and better, more beautiful and plenniejsze variety. To fully realize the advantages of varieties of fruit growers praktycyopracowali treatments in addition to the various cutting methods corresponding to the following objectives:- Obtain by molding and cutting, sizing and kształtówkoron aims at facilitating the conduct of their care and harvesting,- Loosening of crowns to sunlight arrived to every branch of the inside of the crown. For this reason it is called cutting przświetleniem. X-ray of the crown creates the conditions are not conducive to the development of some pathogenic fungi, which like the darkness and humidity.Plumbing-goal: removal of the sick industries and even only the diseased bark limits the spread of disease, allows the tree to heal wounds.- Cutting is necessary that the fruits are large, tasty and well stained. Small apples (less than 120 g) are generally not very tasty, with no aroma. Apple fruit is not just a cut reaching 50-80 g, and many of them even less. Grinding of fruit, the lack of cutting also react pears, peaches and plums.- Regular annual fruiting: taking on a lot apple cultivars James Grieve can enjoy its annual fruiting. Like every year results in Pear Conference. Unfortunately, not all varieties are so gracious to us. Do not cut the tree varieties: Inflancka (pulpwood), Fantasia, Landsberskiej, Gloster and many other fruiting alternately spending a lot of small apples in one year and just the following year. Trees cut on a regular basis tend to fruition each year.- Rejuvenation: fruit trees and shrubs, like all living organisms, passing phase in their life adolescence, puberty, fertility, aging and death. The same development cycle pass their stems, so the greater share of the crown to the young shoots, the plant is produktywniejsza. Cut, which affects the issuance of new shoots, trees and shrubs rejuvenates, prolongs the period of their productivity and aging.
No comments:
Post a Comment