Mar 22, 2011

Terminy i intensywność cięcia Terms and intensity of cutting


Terminy i intensywność cięcia

Autorem artykułu jest Czesław Rogala


W artykule przekazuję najlepsze pory roku, w których możemy dokonywać cięcia i prześwietlania koron drzew i krzewów owocowych. Utrzymanie odpowiedniej równowagi między wzrostem a owocowaniem w różnych okresach życia drzew i krzewów jest jednym z głównych zadań cięcia.
W naszych warunkach klimatycznych główne cięcie drzew i krzewów owocowych wykonujemy na koniec zimy i na wiosnę. Jest to tzw. cięcie zimowe. Cięcie zimowe najlepiej jest wykonywać sukcesywnie od lutego do końca kwietnia w zależności od wytrzymałości danego drzewka lub krzewu na mróz. Cięcie gatunków i odmian wrażliwych na pczątku zimy, zmniejszyłoby ich wytrzymałość na mróz. Najwcześniej można ciąć jabłonie i grusze, odmian wytrzymałych na mróz np. Papierówka, Wealthy, Lobo,  anastępnie mniej wytrzymałe jabłonie i grusze oraz młode drzewka śliw, wiśni, moreli i brzoskwiń a także wszystkie krzewy owocowe. Cięcie w maju nie jest gorsze od cięcia kwietniowego jeśli z różnych przyczyn nie mogliśmy go wykonać wcześniej. Cięcie nawet późne osłabia wzrost pędów.
Od lipca do września wykonujemy cięcie letnie. Latem po zerwaniu owoców należy ciąć drzewka pestkowe, ponieważ w tym czasie ich kora i drwno są najmniej narażone na zakażenie chorobami. Coraz częściej cięcie letnie wykonuje się również dla lepszego wybarwienia owoców. Cięcie letnie wykonujemy w lipcu i sierpniu usuwając z koron jabłoni i grusz silne pionowe pędy zwanewilkami" oraz duże przyrosty jednoroczne z górnych partii koron. Oczywiście przed zbiorem owoców nie można wycinać owocujących gałązek. Cięcie letnie wilków wykonujemy około czterech tygodni przed przewidywaniym zbiorem owoców. Usuwa się też, ale zawsze z umiarem pędy najsilniejszepozostawiając długości około 40 cm, które łatwo stają się pędami owocującymi w następnym roku.Cięcie wykonywane wcześniej w czerwcu i pierwszej połowie lipca, spowoduje pojawienie się nowych przyrostów a więc konieczność ponownego cięcia.
Gatunki pestkowe cięte wiosną narażone są na infekcję przez grzyby i bakterie niszczące korę i drewno. Wnikają one przez rany pozostawione po cięciu. Z tego powodu w terminie zimowym wykonuje się tylko cięcie formijące koronę młodych drzew. Cięcie starszych, owocujących już czereśni , wiśni oraz wczesnych odmian moreli, śliw i brzoskwiń najlepiej jest wykonać po zbiorze owoców tzn na koniec lipca i w sierpniu. Na przełomie sierpnia i września możemy ciąć, jeżeli zachodzi taka potrzeba orzech włoski. W tym czasie drzewo najmniej "płacze".
Intensywność cięcia zależy od siły wzrostu drzewka i krzewów owocowych. Każdy pęd zwłaszcza jednoroczny można wyciąć u podstawy albo skrócić. Po całkowitym wycięciu pędu rocznego rzadko pojawiają się silne nowe pędy, ponieważ pozostały tylko słabo wykształcone pąki (oczka) śpiące znajdujące się u nasady pod korą. Natomiast po skróceniu rocznego pędu wiosną lub w pierwszej połowie lata, soki roślinne zasilające pozostawioną część powodują wyrastanie pędów z jej pąków (oczek). Zamiast jednego pędu mamy więc po cięciu dwa, trzy lub cztery, co powoduje zagęszczanie się korony. Skracanie wiosenne pędów pobudza wzrost i hamuje tworzenie się pąków kwiatowych. Skracanie letnie nie hamuje formowania się pąków kwiatowych lecz powoduje powstanie wielu krótkich pędów owocujących i jest często stosowane dla pokrycia głównych gałęzi. Jeżeli drzewko rośnie silnie to nie trzeba skracać jego pędów zwłaszcza wiosną aby nie stymulować jeszcze wzrostu. Natomiast usuwa się u podstawy pewną liczbę pędów lub gałęzi zależnie od potrzeby. Jeżeli drzewko mimo dobrych warunków rośnie zbyt słabo, to silnie skracamy pędy.    
---
Autor Czesław Rogala
czeslawrogala110@gmail.com
http://ogrodrekreacja.blogspot.com/

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl


Terms and intensity of cutting
The author of this article is Czeslaw Rogala

In the article to convey best season, in which we can make cuts and screening tree crowns and shrubs. Maintaining the right balance between growth and fruiting at different ages of trees and shrubs is one of the main tasks of the cut. In our climatic conditions, the main cutting of trees and shrubs are made at the end of winter and spring. This is called. Winter cut. Cutting winter is best done gradually from February to late April depending on the strength of a tree or shrub to frost. Cutting species and varieties susceptible to pczątku winter, reduce their resistance to frost. The earliest you can cut the apple and pear varieties resistant to frost, such as pulpwood, Wealthy, Lobo, anastępnie less resistant apple and pear trees and young trees plums, cherries, apricots and peaches and all the fruit bushes. Cut in May is not worse than the April cut if for various reasons we could not do before. Cutting even a late weakens growth of shoots. From July to September, we cut summer. During the summer after breaking the fruit trees should be cut stone, because at the time of their bark and drwno are the least vulnerable to infection diseases. Increasingly, cutting the summer performs well for a better coloring. Cutting of summer are made in July and August by removing the crowns of apple and pear strong vertical shoots zwanewilkami "and the large annual increases in the upper crown. Of course, before fruit harvest can not be cut fruiting branches. Cutting summer we wolves about four weeks before the fruit harvest przewidywaniym. Deletes also, but always in moderation najsilniejszepozostawiając shoots about 40 cm in length, which can easily become the next shoots owocującymi roku.Cięcie performed earlier in the first half of June and July, will bring new growth and thus need to re-cut. Cut stone fruit species in the spring are exposed to infection by fungi and bacteria damaging the bark and wood. They enter through the wounds left after cutting. For this reason, in the winter period shall be made only cut formijące crown of young trees. Cut older, longer fruiting cherries, cherries and early varieties of apricots, plums and peaches, is best done after fruit harvest, ie at the end of July and August. In late August and early September, we can cut, if necessary walnut. At least this time, the tree will bleed. The intensity of cutting depends on the growth trees and bushes. Each one-year momentum especially at the base, you can cut or shortened. After complete excision of the annual shoots are rarely strong new shoots, since there are only poorly developed buds (eyes) that are sleeping under the bark at the base. However, after reducing the annual spring rush or the first half of the year, the abandoned power plant juices, causing outgrowth of shoots from the buds (mesh). Instead of a rush so we have to cut two, three or four, which causes thickening of the crown. Shortening the spring shoots stimulates growth and inhibits the formation of flower buds. Shortening the summer does not inhibit the formation of buds, but gives rise to many short fruiting canes, and is often used to cover the main branches. If the tree is growing strongly is no need to shorten the shoots especially in the spring so as not to stimulate further growth. However, at the base removes a number of shoots or branches as necessary. If the tree is growing in spite of good conditions too loose, shorten the stems are strong. 

No comments:

Post a Comment