Ogród, pszczoły, człowiek.
Autorem artykułu jest Piotr StryjczakWielkimi krokami zbliża się wiosna, w powietrzu wyczuwa się już jej zapach, z zimowego głębokiego snu zaczynają budzić się nie tylko rośliny, w raz z nimi budzą się też owady. Z pośród ogromnej ilości gatunków owadów jakie żyją na naszej ziemskiej planecie są pszczoły.
Jeśli leży nam na sercu dobro środowiska naturalnego a chyba każdemu powinno na tym zależeć, właśnie o te owady powinniśmy w szczególny sposób zadbać aby nie dopuścić do ich wyginięcia. Każdy człowiek spotykając na swojej drodze nawet pojedynczą pszczółkę nie powinien z nią walczyć, lecz chronić ją, powinien zadbać o to by cało i zdrowo mogła wrócić do swojego domu rodzinnego jakim dla niej jest ul. Człowiek na wielkich plantacjach w czasie produkcji roślinnej, w sadach drzew owocowych, w ogrodach, ogródkach, czy na działkach ogrodniczych walcząc ze szkodnikami, stosuje owadobójcze środki ochrony roślin, to człowiek zapomina o tym, że należy przestrzegać okresów prewencji dla pszczół lub całkowicie ich nie przestrzega a w końcowym efekcie bezmyślnego działania człowieka giną pszczoły. Bezmyślnie niszcząc szkodniki przy okazji niszczy całe kolonie bardzo pożytecznych owadów i to nie tylko pszczół. Z roku na rok na kuli ziemskiej populacja pszczół zmniejsza się w zatrważającym tempie, istnieje hipoteza, że jeśli na naszej planecie całkowicie wyginą pszczoły, wtedy człowiekowi zostanie tylko cztery lata życia. Całkowita zagłada pszczół może doprowadzić do wyginięcia 75 procent roślin na ziemi, a także do znaczącego spadku produkcji żywności pochodzenia roślinnego. Jeżeli dojdzie do całkowitego wyginięcia pszczół wtedy na kuli ziemskiej zapanuje głód. Pszczoły żyją i mogą przetrwać tylko w trwałych społecznościach, w rodzinie jaką dla nich jest rój, natomiast pojedynczo są nie zdolne do życia. Społeczeństwo pszczele (rój) składa się z jednej unasienionej matki, kilkudziesięciu tysięcy pszczół robotnic, pewnej liczby trutni a także rozwijającego się w komórkach czerwiu.
Czerw: To pszczoły we wszystkich stadiach rozwoju od jajeczka do poczwarki. Rozróżnia się czerw niezasklepiony - otwarty, wczesne stadium rozwoju oraz zasklepiony - kryty, późniejsze stadium rozwoju.
Matka pszczela: Jest jedną z dwóch postaci samiczych w roju pszczół, rozwija się z jaja zapłodnionego i jest przez całe życie karmiona mleczkiem pszczelim, dzięki czemu rozwija się u niej w pełni układ rozrodczy i w konsekwencji zdolność do kopulacji i rozmnażania. Matka pszczela kopuluje tylko raz w życiu, w czasie lotu godowego, z około 8 do 10 trutniami i cały zapas nasienia przechowuje w zbiorniczku nasiennym. Może czerwić (składać jaja) przez około 5 lat. Matka pszczela wytwarza substancję mateczną, która decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu roju. Do zadań matki pszczelej należy składanie jak największej ilości jaj, natomiast nie troszczy się ona zupełnie o wychów i wyżywienie potomstwa. W rodzinie pszczelej jest tylko jedna matka, lecz sporadycznie na krótko mogą być dwie lub więcej.
Pszczoły robotnice: Drugą postacią samiczą jest pszczoła robotnica o uwstecznionych narządach rozrodczych, czyli nie posiadająca zdolności rozmnażania się, jedynie sporadycznie w szczególnych okolicznościach może składać jaja nie zapłodnione. Pszczoła robotnica dzięki swojej budowie anatomicznej jest zdolna do wykonywania wszystkich czynności w ulu. Sprzątania, karmienia czerwiu i matki, budowania plastrów, zbierania nektaru, pyłku i kitu, wentylowania ula, obrony rodziny a także gromadzeniem zapasów, z których korzysta i żyje cała pszczela rodzina. W wielkim stopniu zależy od pszczoły robotnicy przeżycie i przetrwanie rodziny pszczelej. Z całej rodziny pszczoła robotnica jest najbardziej narażona na czynniki zewnętrzne które mogą ją zabić, gdyż musi ona dokonywać dalekich oblotów w celu poszukiwania zbierania i gromadzenia nektaru i pyłu kwiatowego. Długość życia pszczoły robotnicy zależy od pory roku w jakiej wygryza się ona z komórki. Wygryzające się z komórki wiosną i latem żyją przeciętnie około 35 dni, a przy wytężonej pracy w czasie lata często żyją nie dłużej niż 4 tygodnie, natomiast wygryzające się jesienią mogą przeżyć około 8 miesięcy.
Trutnie: Są nimi samce zwane trutniami, rozwijają się z jaj niezapłodnionych. W wieku 2 do 3 tygodni osiągają dojrzałość płciową i wylatują na lot godowy, gdzie w powietrzu około 30 metrów nad ziemią kopulują z matką pszczelą, po czym giną. W normalnej rodzinie pszczelej jest około 2 tysięcy trutni. Pojawiają się wiosną a w końcu lata te które nie zginęły w czasie lotów godowych są usuwane z ula.
Tak pożyteczne owady których ich życie w dużej mierze zależy od nas samych wytwarzają wiele pożytecznych substancji, czy nawet gotowych produktów:
Miód pszczeli: W pełni naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły robotnice z nektaru kwiatowego i spadzi, wzbogacony wydzielinami gruczołów gardzielowych pszczół. Miód pszczeli jest wonnym roztworem różnych substancji organicznych i mineralnych. Przewaga nektarów z jakich powstał miód pszczeli decyduje o jego odmienności, np.: lipowy, akacjowy, rzepakowy, gryczany. Miód pszczeli jest produktem spożywczym o wysokiej wartości energetycznej (zawiera do 80% fruktozy). Oprócz walorów smakowych, zapachowych i dietetycznych (łatwo przyswajalny) ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Znajduje również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Kit pszczeli - propolis: Lepka aromatyczna substancja o barwie szaro-zielonkawej lub brunatnej, znoszona przez pszczoły z pączków drzew i innych roślin, liści i nacieków żywicznych. Kit pszczeli jest wykorzystywany przez pszczoły do powlekania ścian ula, zasklepiania wąskich szczelin, konserwacji pierzgi, polerowania komórek, stanowi barierę biologiczną, przeciwdziałającą rozwijaniu się mikroorganizmów. Kit pszczeli ma znaczenie w lecznictwie, może być używany do wyrobu maści ogrodniczej, różnego rodzaju delikatnych politur, lakierów.
Mleczko pszczele: Jest to galaretowata, biało-żółta wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół robotnic. Charakteryzuje się bogatym składem chemicznym, ma duże wartości odżywcze. Mleczko pszczele jest pokarmem larw pszczelich i trutowych we wczesnym stadium rozwoju, a matek pszczelich w ciągu całego ich życia. Mleczko pszczele jest używane do celów leczniczych i kosmetycznych.
Pierzga: Jest nią surowiec naturalny, pyłek kwiatowy zakonserwowany miodem lup nektarem oraz śliną pszczół, jest składany do komórek plastra pszczelego, odżywiają się nią głównie pszczoły robotnice produkujące mleczko pszczele (tzw. karmicielki) a także w minimalnym stopniu pszczoły produkujące wosk (tzw. woszczarki).
Jad pszczeli: Jest to ciecz bezbarwna o słabym charakterystycznym zapachu i kwaśnogożkim smaku, wytwarzana przez gruczoły jadowe pszczoły, połączony z aparatem żądłowym, narządem obrony lub napaści. Wprowadzenie jadu pszczelego do organizmu ludzkiego wywołuje objawy miejscowego lub niekiedy ogólnego zatrucia – ból, pieczenie, opuchliznę, niekiedy spadek ciśnienia krwi, mdłości, omdlenie. Jad pszczeli jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków przeciwreumatycznych.
Wosk: Jest to wydzielina gruczołów woskowych pszczół robotnic, służy pszczołom do budowania plastrów i mateczników oraz do zasklepiania plastrów z miodem i zapasami pokarmowymi. Wosk wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym, garbarskim, farbiarskim, mydlarskim.
A oto surowce naturalne jakie są niezbędne i bardzo przydatne w życiu pszczół:
Spadź: Jest to surowiec naturalny, sok roślinny wydalany przez mszyce i czerwce, wzbogacony w wielocukry spadający na liście i gałęzie drzew, spotykany najczęściej na jodle, świerku, lipie, klonie, jaworze, modrzewiu, i śliwie. Spadź pobierana jest przez pszczoły wyłącznie w ciepłe i parne dni i przerabiana na miód spadziowy, który ma bogatszy skład chemiczny od innych miodów.
Nektar kwiatowy: Jest to surowiec naturalny, słodka ciecz, wydzielana przez nektarniki kwiatów. Nektar kwiatowy jest roztworem wodnym glukozy, fruktozy i sacharozy, zawiera również niewielkie ilości soli mineralnych, barwników, olejków eterycznych. Składniki nektaru kwiatowego decydują o składzie chemicznym miodu. O atrakcyjności nektaru kwiatowego dla pszczół decyduje zawartość w nim cukru. Pszczoły robotnice najchętniej zbierają nektar kwiatowy, który zawiera 50% cukru, pszczoły nie zbierają w ogóle nektaru kwiatowego, który zawiera poniżej 5% cukru.
Pyłek kwiatowy: Jest surowcem naturalnym, zbieranym przez pszczoły robotnice głownie z roślin owadopylnych i przenoszony przez nie do ula w postaci zbitych ziaren umiejscowionych na ostatniej parze odnóży w zagłębieniu goleni (koszyczkach) Pyłek kwiatowy jest surowcem do produkcji mleczka pszczelego. Spożywany przez pszczoły w postaci pierzgi, stanowi dla nich podstawowe źródło pożywienia białkowego.
Produkty niezbędne do pielęgnacji pszczół:
Syta: Jest to wodny roztwór miodu, służący do podkarmiania pobudzającego pszczół. Syta rzadka - 1 część miodu na 1 część wody, syta gęsta 2 części miodu na 1 część wody.
Syrop: Jest wodnym roztworem cukru buraczanego, podawany pszczołom jako pokarm. Do podkarmiania pobudzającego, awaryjnego stosuje się syrop rzadki - 1 kg cukru na 2 litry wody. Do uzupełnienia zapasów na zimę stosuje się syrop gęsty - 2 kg cukru na 1 litr wody. Pobierany syrop pszczoły robotnice przerabiają podobnie jak nektar kwiatowy i zagęszczają go do konsystencji miodu.
Jak widzimy pszczoły nie tylko wytwarzają pyszny i zdrowy miód ale przy okazji pomagają rozmnażać się wielu gatunkom roślin. Ten artykuł ma również przypomnieć człowiekowi jakim ważnym i pożytecznym dla niego samego jest ten mały owad. Gdy pszczoły wyginą na kuli ziemskiej zapanuje głód. Człowieku czas najwyższy się obudzić aby nie dopuścić do ich całkowitego wyginięcia.
---Zaprszam na stronę:
http://www.ogrodowypomysl.blogspot.com/
http://szczupaksandacz.blogspot.com
Piotr S.
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Garden, bees, man.
The author of this article is Peter Stryjczak
Looming large spring in the air already feels its smell, the deep sleep of winter are beginning to wake up not only plants, once they wake up with them or insects. Among the large number of insect species that live on our planet Earth are the bees. If you lie to us for the good of the environment and I think everyone should depend on that, just about these insects in a particular way we should take care to prevent their extinction. Everyone met on his way, even a single bee should not fight it, but to protect it, should ensure that safe and sound to be able to return to his family home for her so far is st. Man on the big plantations during crop production, fruit trees in orchards, gardens, gardens or on allotments gardening fighting pests, insecticides used pesticides, that person forgets that prevention should be observed for periods of bees or they do not completely observe and ultimately senseless human activities bees are dying.Mindlessly destroying pests on the occasion of destroying entire colonies of very beneficial insects, and not just bees. Every year on the globe's population of bees is reduced at an alarming rate, there is a hypothesis that if the planet's bees die out completely, then the man is only four years old. The total destruction of bees could lead to the extinction of 75 percent of plants on earth, and to a significant decline in the production of food of plant origin. When it comes to the total extinction of bees, then on the globe there will be hunger. Bees live and can survive only in permanent communities, in a family which for them is a swarm, but individually they are not viable.Society bee (hive) consists of a single inseminated mother, tens of thousands of worker bees, a certain number of drones as well as in cells of the developing brood. Red: It's the bees at all stages of development from egg to chrysalis. Distinction is made between June niezasklepiony - open, early stage of development and zasklepiony - indoors, later stage of development. Mother bee: It's one of two forms of female bees in the hive, develops from fertilized eggs and lifelong Milk-fed bee, so it develops in full reproductive capacity and, consequently, to mate and reproduce. Mother bee mate only once in his life, during the nuptial flight, from about 8 to 10 drones and the entire supply of sperm stored in the reservoir core. Maybe Czerwica (lay eggs) for about 5 years. Mother of the mother bee produces a substance that determines the proper functioning of the colony. The tasks of the mother colonies should be making as many eggs, but she does not care quite a brood rearing and food of the offspring. The honeybee colony is only one mother, but occasionally for a short time may be two or more. Worker bees: The second is the feminine form of worker bee uwstecznionych reproductive organs, or not having the ability to multiply, and only occasionally in special circumstances, may consist of non-fertilized eggs. Worker bee because of its anatomical structure is able to perform all activities in the hive. Cleaning, feeding and mother's brood, building plasters, collecting nectar, pollen and putty, ventilating the hive, defend the family as well as stockpiling, which uses the whole bee colony lives and family. To a large extent depends on the workers bees survival and survival of colonies.The whole family worker bee is the most exposed to external factors that can kill it, because it must make far oblotów to seek collection and storage of nectar and flower dust. Life expectancy depends on the workers bees seasons in which the ousting it from the cell. Wygryzające of cells in the spring and summer live on average about 35 days, and with hard work during the summer often live no longer than 4 weeks, while wygryzające can survive in the autumn about 8 months. Drones: These are the males called drones develop from unfertilized eggs. At the age of 2 to 3 weeks to reach sexual maturity and will depart on a flight mating, where the air about 30 feet above the ground bee mate with his mother and then killed. In a normal bee colony is about 2,000 drones. They appear in spring and late summer they have not killed during mating flights are removed from the hive. So useful insects which their life depends largely on our own produce many beneficial substances, or even finished products: Honey: The all-natural product produced by worker bees from the nectar and honeydew secretions from glands gardzielowych enriched bees. Honey is a fragrant solution of various organic substances and minerals. Prevalence of nectar from which the honey was determined by its difference, such as: linden, acacia, rape, buckwheat. Honey is a food product with high energy (including 80% fructose). Besides flavor, aroma and nutritional (easily absorbed) has bactericidal and bacteriostatic properties. It is also used in pharmaceutical and cosmetic industries. Propolis - propolis: Sticky aromatic substance with a color gray-greenish or brown, worn by bees from the buds of trees and other plants, leaves and resin infiltration. Propolis is used by bees to coat the walls of the hive, sealing tight spaces, maintenance, bee bread, polishing cell, a biological barrier, preventing the development of micro-organisms. Propolis is important in medicine, can be used for the manufacture of ointments gardening, various kinds of fine polishes, varnishes. Royal Jelly: It is a gelatinous, white-yellow discharge gardzielowych glands of worker bees. Has a rich chemical composition, is of great nutritional value. Royal jelly is the food of bee larvae and trutowych in the early stages of development and queens throughout their lives. Royal jelly is used for medicinal and cosmetic purposes. Pierzga: It is the natural raw material, preserved pollen and nectar, honey lup saliva of bees, is submitted to the honeycomb cells, mainly feed on her worker bees produce royal jelly (the karmicielki) and minimal wax-producing bees (so-called woszczarki .) Venom: This is a colorless liquid with a faint characteristic odor and taste kwaśnogożkim, produced by the bee venom glands, coupled with the camera żądłowym, an organ of defense or attack. Introduction of bee venom into the human body produces symptoms of local or sometimes general poisoning - pain, burning, swelling, and sometimes drop in blood pressure, nausea, fainting. Bee venom is used in the pharmaceutical industry for the production of anti-rheumatic drugs. Wax: The wax gland secretions of worker bees, serves the bees to build queen cells and patches and patches to become clogged with honey and food-stocks. Wax is used in the pharmaceutical industry, tannery, paint, mydlarskim. And here is natural resources that are necessary and very useful in the life of bees: Honeydew: This is a natural raw material, plant sap excreted by aphids and June, enriched in polysaccharides falling on the leaves and branches of trees, found mostly in fir, spruce, lime, maple, Jawor, larch, and śliwie. The honeydew is collected by bees only in warm and humid days, and processed into honey dew, which has more chemistry than other honeys. Floral nectar: It is a natural raw material, a sweet liquid secreted by the nectaries of flowers. Flower nectar is an aqueous solution of glucose, fructose and sucrose, also contains small amounts of mineral salts, dyes, essential oils. Ingredients nectar determine the chemical composition of honey. The attractiveness of nectar for bees determines the sugar content in it. Worker bees collect flower nectar most frequently, which contains 50% sugar, bees collect nectar at all, which contains less than 5% sugar.Pollen: a natural resource, collected by worker bees mainly from plants owadopylnych and transferred by them to the hive in the form of dense particles located on the last pair of legs in the hollow leg (baskets) pollen is a raw material for the production of royal jelly.Consumed by the bees in a bee bread, constitute their primary source of food protein. Products needed for the care of bees: Fill: This is an aqueous solution of honey, for the stimulant podkarmiania bees. Syta rare - 1 part honey to 1 part water, fill a thick 2 parts honey to 1 part water. Syrup: This is an aqueous solution of beet sugar, served as food for bees. For podkarmiania stimulant, an emergency shall be rare syrup - 1 kg of sugar per 2 liters of water. To replenish stocks for the winter apply a thick syrup - 2 kg of sugar per 1 liter of water. Worker bees collected syrup reprocess as flower nectar and thicken it to the consistency of honey. As you can see the bees not only produce honey, a delicious and healthy but would help to reproduce the many species of plants. This article has also recalled a man what an important and useful for himself is this little insect. When bees die out on the globe there will be hunger. Man, it's time to wake up to prevent their total extinction.
If you are like me and love garlic, you are already too late.
ReplyDeleteBlotches or tunnels usually mean your plant has leaf miners.
Wood can be used as long as it's not treated with chemicals.
My web site weathercock
Wash your curly hair at the very least two days in a
ReplyDeleteweek. Since these goods are made from plant extracts,
seed oils and hair only twice in a week. The product should be one that is made for your type of hair, whether it be
dry, oily, curly or straight.
Here is my web page - hair products