Majeranek do kuchni i do apteczki
Autorem artykułu jest Józef ŁuczakWszyscy go znają. Znają jego zapach. Jest rośliną niepozorną, ani ładną, ani nie okazałą nawet nie można znaleźć jej w ogrodzie. Mimo tych niedoskonałości zagościła w naszych ogrodach i życiu codziennym od dawien dawna. Nazywana też czasem po prostu mariolka lub majeran.
Majeranek choć taki niepozorny jest wykorzystywany w wielu dziedzinach.
Roślina lecznicza:
- ziele majeranku zawiera olejek eteryczny 0,7%do 3,5%, również alkohole i związki garbnikowe
- świeże pędy mają rutynę (witamina P) do 128mg% i kwas askorbinowy do 44mg%
- reguluje trawienie przy nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego
- działa rozkurczowo na narządy trawienne i żółciopędne
- zawartość garbników (do 1% w stanie suchym) pomaga przy biegunkach czy kolkach jelitowych
- zaparzona herbatka uspokaja, jednak nadmiar majeranku może spowodować pewne oszołomienie
- również bywa używany do inhalacji górnych dróg oddechowych
Roślina przyprawowa:
- dodawany jest do ciężkostrawnych zup, grochówka, fasolowa, fasolka po bretońsku
- jest dobrą przyprawą (pomagającą w trawieniu) do tłustych mięs; baranina, gęsina, golonka
- niezastąpiona do przyprawienia żurku i wielu innych potraw regionalnych
- używany i niezastąpiony przy wyrobie wędlin, kiełbas
Wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do wyrobu mydeł i kosmetyków.
Jego rodzinne strony to tereny Libii i Egiptu. Wokół morza Śródziemnego rozpowszechnił się już w starożytności, jednak w stanie dzikim spotkać go można tyko na Cyprze i w Turcji. Uprawą tej rośliny ludzie zajęli się w wielu rejonach świata, doceniając jej walory kulinarne i lecznicze. Praktycznie roślina ta nie rozróżnia się odmianowo.
Jednak w uprawie występują trzy formy;
- roczną (najczęściej uprawianą w Polsce)
- dwuletnią
- trwałą (bylina), która nie tworzy nasion w polskich warunkach rozmnaża się ją przez tzw. odkłady
Rozmnażanie z nasion następuje przez wysiew do gruntu lub do skrzynek w inspektach. Roślina ta jest bardzo wymagająca przy produkcji rozsady chodzi o precyzyjne utrzymanie temperatury i wilgotności. Wysiewane do inspektu nasiona wydają silniej rozrośnięte rośliny przez to osiągamy lepszy plon. Wysadzanie roślin do gruntu po zimnych ogrodnikach. Takie warunki tej rośliny zmuszają do uprawy jako jednoroczną na terenie Polski.
Roślinka ta wyrasta maksymalnie do 35-45cm, tworzy łodygi wzniesione do góry, silne, drewniejące od dołu. Jest koloru zielono-szarego lekko omszona. Liście ma eliptyczne na krótkich ogonkach. Kwiaty bardzo drobne białe lub biało-różowe osadzone na końcach łodyżek zebrane w "kłosowate" główki. Kwitnie od lata do jesiennych przymrozków.
Zbiór wykonujemy przez ścinanie gałązek na 5-7cm od ziemi przyspiesza to rozkrzewianie się rośliny. Następne ścinanie, po ponownym kwitnięciu rośliny za około 5-6 tygodni. Suszymy w zacienionym jeśli to możliwe przewiewnym miejscu. W ostateczności majeranek przyprawowy uzyskujemy po wysuszeniu i oddzieleniu liści i kwiatów od gałązek oraz rozdrobnienie przez tzw. otarcie. Wykonujemy to przez rozcieranie wysuszonych liści i kwiatów na dłoniach. Można również przesiewać przez sito o oczkach 4 do 4,5mm. Końcowy produkt należy dokładnie oczyścić z łodyżek bo to jest bardzo niepożądane w końcowym produkcie.
Owocem jest "rozłupnia" (orzeszek) w którym znajdują się jasno beżowe nasiona o charakterystycznym majerankowym zapachu.
---Źródło: wiedza własna, Wikipedia
JŁ
Podobne artykuły
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Marjoram into the kitchen and medicine cabinets
The author of this article is Joseph Luczak
We all know him. They know the smell. Plant is inconspicuous, neither pretty nor not impressive, even you can not find it in the garden. Despite these imperfections were placed in our gardens and everyday life since time immemorial. Also called sometimes just mariolka or marjoram. Marjoram inconspicuous though this is used in many fields. Medicinal plant:
- Herb marjoram essential oil contains 0.7% to 3.5%, including alcohol and tannic compounds
- Fresh shoots are routine (vitamin P) to 128mg% and ascorbic acid to 44mg%
- Regulates digestion with gastritis and gastrointestinal diseases
- Works on the digestive organs relaxant and Bile
- Tannin content (1% in the dry state) helps in diarrhea or intestinal colic
- Brewed tea calms, but excess can lead to some marjoram daze
- Also sometimes used for inhaling respiratory Spice Plants:
- Is added to a heavy soup, pea soup, bean, beans Tomato Sauce
- Is a good seasoning (which helps in digestion) to fatty meats, lamb, goose, pork
- Indispensable for the seasoned sour soup and many other regional dishes
- Used and irreplaceable in the manufacture of cold meats, sausages Used in the pharmaceutical industry for the manufacture of soaps and cosmetics. His hometown is a land of Libya and Egypt. Around the Mediterranean spread in antiquity, but in the wild to meet him You can only on Cyprus and in Turkey. Cultivation of this crop, people took in many parts of the world, recognizing its culinary and medicinal qualities. Virtually This plant does not distinguish odmianowo. However, there are three forms of cultivation;
- An annual (mostly cultivated in Poland)
- A two-year
- Permanent (perennial), which does not form seeds in the Polish conditions it reproduces it by the so-called. layers Propagation is by seed sown into the ground or into boxes in the inspektach. This plant is very demanding in terms of seedling production maintaining precise temperature and humidity. Sown the seeds inspektu seem strongly overgrown by the plants attain a better yield. Blasting plants into the ground after cold gardeners. Such conditions are forcing the plant to cultivation as a one-on Polish territory. This little plant grows to a maximum of 35-45cm, stem creates a built up strong, woody at the bottom. Its color is greenish-gray slightly pubescent. Leaves is elliptical on short stalks. Flowers very small white or white- pink stalk mounted on the ends together in "kłosowate 'heads. Flowering from summer to autumn frosts. A collection of twigs are made by cutting a 5-7cm from the ground is faster propagation of the plant. Next shear, after re-flowering plants for about 5-6 weeks. We dry in the shade if possible, ventilated place. In the end, marjoram, seasoning gain after drying and separation of leaves and twigs and flowers from the so-called fragmentation. abrasion. We do this by grinding dried leaves and flowers in her hands. You can also sifted through a sieve with 4 to 4.5 mm. The final product should be Thoroughly clean the stalk because it is very undesirable in the final product. The fruit is "rozłupnia" (peanut) in which there are bright beige seeds with a characteristic odor marjoram.
No comments:
Post a Comment