May 1, 2011

Zioła w każdym mieszkaniu Herbs in every apartment


Zioła w każdym mieszkaniu

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie ziołami. Większości z nas zna wartości smakowe i lecznicze ziół, ponieważ są one używane na co dzień w kuchni jako dodatek podnoszący jakość przyrządzanych potraw. Dzięki nim zwykłą potrawę można zmienić w prawdziwe dzieło kulinarne. Zioła można uprawiać w domu w doniczkach ozdobnych umieszczonych na parapetach. Są ozdobą i smakowitym dodatkiem.

Chociaż mają one dużą zdolność adaptacji w różnych warunkach, większość z nich wymaga jednak dużej ilości światła słonecznego, wilgoci i przepuszczalnego podłoża. Dlatego najlepszym miejscem do uprawy w mieszkaniu jest parapet okienny, najlepiej w kuchni, co zachęca do częstego ich stosowania. Poza tym mają wydłużony okres wegetacji i nie są narażone na zmiany pogody. Można je sadzić pojedynczo w donicach, jednak większość ziół lepiej rośnie i efektowniej wygląda w grupach.

Do uprawy w pomieszczeniach szczególnie polecana jest pietruszka bogata w witaminy A i C oraz w żelazo. Nieoceniona przyprawa w kuchni w postaci zarówno świeżej jak i wysuszonej lub mrożonej. Pietruszkę rozmnażamy przeważnie z nasion, wysiewając do doniczek od wiosny do jesieni. Późny wysiew dostarczy w okresie miesięcy zimowych dużo potrzebnych witamin i soli mineralnych. Dobrze w warunkach mieszkaniowych rośnie też bazylia, niezbędna w kuchni śródziemnomorskiej. Jej świeże liście mają pikantny lecz słodkawy smak, przypominający nieco goździki lub gałkę muszkatołową. Są doskonałe do świeżych pomidorów z odrobiną oleju sałatkowego. Bazylia nadaje też interesujący smak sałatkom z ryżu. Można ją dodawać do różnych zup, dań rybnych i mięsnych. Wymaga obfitego podlewania.

Kolejnymi gatunkami polecanymi do uprawy w domu są lebiodka (oregano) i złoty majeranek. Są to zioła blisko ze sobą spokrewnione. Majeranki mają bardziej korzenny smak, lebiodka zaś nieco ostrzejszy. Oregano to doskonały dodatek do pizzy i serów oraz do potraw wegetariańskich, majeranek zaś jest odpowiednią przyprawą do gęstych zup i potraw mięsnych. Również rozmaryn, uprawiany w domach już przez nasze babcie przyda się w każdej kuchni. Aromatyczne liście tej śródziemnomorskiej krzewinki ułatwiają trawienie tłuszczy, stąd też stosowane są do pieczonej baraniny, wieprzowiny, kotletów pasztetów i przeróżnych farszów.

Oczywiście uprawiając na parapecie okna zioła nie można zapomnieć o mięcie. Jej świeży zapach i orzeźwiający smak sprawiają, że warto ją mieć w kuchni nie tylko dla celów kulinarnych. Doskonała jest jako herbatka oraz dodatek do sosów i deserów. Mięta jest łatwa w uprawie o ile nie ma zbyt suchej gleby. Jej sadzonki bardzo szybko się ukorzeniają i rozrastają. Inną rośliną, która często gości w naszym domach jest estragon. Jest to zioło o pikantnym smaku i dyskretnym zapachu. Estragon dobrze komponuje się z potrawami chińskimi, ryżowymi, jajkami i sałatkami. Estragon poprawia smak niesłonych dań, stąd też polecany jest diecie bezsolnej. Każde mieszkanie jest wyśmienitym miejscem do uprawy doniczkowej ziół. W mieszkaniu można uprawiać również tymianek, jedno z najpopularniejszych ziół o ostrym smaku i intensywnym zapachu. Pobudza apetyt i ułatwia trawienie tłustych pokarmów, dlatego używany jest głównie jako dodatek do mięsa, drobiu i dziczyzny. Roślina ta wymaga raczej suchego podłoża bogatego w wapń, nie toleruje nadmiernego ciepła i wilgoci.
--
Stopka
Portal ezoteryczny zajmujący się odmienną stroną życia.

Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.


Herbs in every apartment
In recent years interest in herbs. Most of us know the taste and medicinal value of herbs, because they are used every day in the kitchen as an add-lifting quality of the cooked dishes. Thanks to a simple dish can be turned into a true culinary work. Herbs can be grown in pots at home ornaments on windowsills. They are an ornament and a tasty addition.Although they have a great capacity to adapt to different conditions, most of them, however, requires large amounts of sunlight, moisture-permeable substrate. Therefore, the best place to grow in an apartment is the window sill, preferably in the kitchen, which encourages frequent use them. Furthermore, we have extended the period of vegetation and are not exposed to weather changes. They can be planted singly in pots, but most herbs grow better and more efficiently looks in groups.
For cultivation in areas particularly recommended parsley is rich in vitamins A and C and iron. An invaluable ingredient in the kitchen in the form of both fresh and dried or frozen. Brood usually parsley from seed sowing rate of the pots from spring to autumn.Late sowing will provide during the winter months much needed vitamins and minerals.Well in terms of housing also increases the basil, essential in Mediterranean cuisine. Its fresh leaves are pungent but sweet taste, a bit like cloves or nutmeg. They are excellent for fresh tomatoes with a little salad oil. Basil also gives an interesting flavor to rice salads. It can be added to various soups, fish and meat. It requires abundant irrigation.
Recommended and the next species to grow at home are origan (oregano) and golden marjoram. Herbs are closely related. Marjoram are more spicy, and slightly sharper origan. Oregano is a great addition to pizza and cheese and vegetarian dishes, marjoram and seasoning is suitable for dense soups and meat dishes. Also, Rosemary, grown in the homes of our grandmothers already useful in any kitchen. Aromatic leaves of this Mediterranean shrubs facilitate the digestion of fats, and therefore are used to roast lamb, pork, burgers and pies of various batters.
Of course, practicing on the window sill herb can not forget about mint. Its fresh aroma and refreshing taste make it worth it to have in the kitchen not only for culinary purposes.Perfect as a tea and add to sauces and desserts. Mint is easy to grow if there is not too dry soil. Its seedlings very quickly ukorzeniają and proliferate. Another plant that is a frequent guest in our homes is tarragon. It is a herb with a spicy taste and discreet fragrance. Tarragon goes well with Chinese food, rice, eggs and salads. Tarragon niesłonych dishes enhances the flavor, so it is recommended for salt-free diet. Each apartment is an excellent place for growing potted herbs. The apartment can be practiced also thyme, one of the most popular herbs with pungent flavor and intense aroma. It stimulates appetite and facilitates digestion of fatty foods, therefore, is mainly used as an additive to meat, poultry and game. This plant requires a rather dry ground rich in calcium, does not tolerate excessive heat and humidity.

No comments:

Post a Comment