May 1, 2011

Urzekające róże z Afryki Captivating roses from Africa


Urzekające róże z Afryki

„Nie widziałam piękniejszych kwiatów!” „Idealny prezent dla kogoś bliskiego”. „Mówią bez słów, że komuś na tobie zależy”. BYĆ może podzielasz te odczucia, wyrażone przez mieszkańców Nairobi, stolicy Kenii. Spośród wszystkich kwiatów, zarówno rosnących dziko, jak i hodowanych, róże cieszą się chyba największą sławą.

„Nie widziałam piękniejszych kwiatów!” „Idealny prezent dla kogoś bliskiego”. „Mówią bez słów, że komuś na tobie zależy”.



BYĆ może podzielasz te odczucia, wyrażone przez mieszkańców Nairobi, stolicy Kenii. Spośród wszystkich kwiatów, zarówno rosnących dziko, jak i hodowanych, róże cieszą się chyba największą sławą. Od setek lat są natchnieniem dla poetów i malarzy. Szekspir opiewał je w słynnym fragmencie Romea i Julii: „Czymże jest imię? To co zwiemy różą, słodko pachniałoby pod każdym innym imieniem” (tłum. M. Słomczyński). Ileż to razy róże pomogły zawiązać lub zacieśnić przyjaźń, naprawić nadszarpnięte stosunki czy pokrzepić chorego!



Poza tym róże są niezwykle cenne z ekonomicznego punktu widzenia.



W niektórych krajach, gdzie warunki klimatyczne sprzyjają uprawie kwiatów, hodowla róż jest głównym źródłem wpływów dewizowych. Na przykład w Kenii jednego roku róże stanowiły przeszło 70 procent milionów wyeksportowanych kwiatów. Kraj ten znajduje się w światowej czołówce producentów.



Dawniej, zanim róże zrobiły tak oszałamiającą karierę, ich krzewy powszechnie rosły dziko. Z czasem dzięki starannie kontrolowanym procesom krzyżowania niektórych z przeszło 100 gatunków róż dzikich uzyskano tysiące odmian szlachetnych. W ten sposób róże zdobyły rozgłos na całym świecie i występują niemal w każdym kraju. Do najpopularniejszych i najczęściej uprawianych należą róże herbatnie.



Ze szklarni do wazonu



Róże, które kupujemy w kwiaciarni lub na targu, pochodzą najczęściej z dużych przemysłowych upraw, gdzie poświęca się im znacznie więcej uwagi niż kwiatom rosnącym w przydomowych ogródkach. Szkółka roślin niedaleko Nairobi uświadomiła nam, ile troski wymagają kwiaty, zanim trafią do klientów.



W całej Kenii takie gospodarstwa można rozpoznać po charakterystycznych tunelach foliowych. Świeżo zaszczepione róże są delikatne, więc należy je chronić przed surowymi warunkami pogodowymi. Gwałtowny deszcz czy wiatr albo ostre promienie słońca mogłyby wyrządzić niepowetowane szkody. Istotne jest również utrzymywanie stałej temperatury. Przegrzaniu zapobiega ciągła wymiana powietrza. Wewnątrz tuneli widzimy rzędy krzewów w różnych stadiach rozwoju.
W gospodarstwie, które zwiedzamy, uprawia się wiele odmian, między innymi popularne róże herbatnie, przycinane na długość 70 lub 35 centymetrów. Na powierzchni jednego hektara rośnie tu jakieś 70 000 krzewów.



Skąd rośliny czerpią składniki pokarmowe? Nie rosną w zwykłej glebie, lecz na podłożu ze skały pumeksowej (wulkanicznej) rozłożonym na folii polietylenowej. Taka metoda uprawy jest zalecana, gdyż podłoże skalne zapobiega rozwojowi wielu drobnoustrojów chorobotwórczych.



Rośliny zaopatrywane są w wodę dzięki instalacjom zwanym systemy nawadniania. Instalacja składa się z plastikowych rur, które doprowadzają odmierzoną ilość wody i składników odżywczych bezpośrednio do strefy korzeniowej. Ponieważ skała wulkaniczna ma strukturę porowatą, nadmiar wody gromadzi się na folii, skąd jest odprowadzany i ponownie wykorzystywany.



Pomimo fachowej opieki róże są narażone na choroby, zwłaszcza grzybicze, takie jak szara pleśń czy mączniak, które atakują liście i łodygi krzewów. Choroby te mogą niekorzystnie odbić się na jakości kwiatów. Do walki z nimi stosuje się preparaty grzybobójcze.



Kiedy na stulonych pączkach zaczynają pokazywać się żywe kolory, jest to sygnał, że można rozpocząć zbiory. Róże ścina się, gdy są jeszcze nierozwinięte, dzięki czemu dłużej stoją w wazonie i dłużej zachowują kolor. Jednak czas zbioru może się nieco różnić w zależności od odmiany. Ważne jest, by ścinać kwiaty albo rankiem, albo późnym popołudniem, gdy w powietrzu jest sporo wilgoci, co zapobiega więdnięciu kwiatów. Później zabiera się je do chłodni. Przechowywane w niskiej temperaturze dłużej zachowują świeżość.



Następny ważny etap to sortowanie. Róże są segregowane według koloru i wielkości. Potem pakuje się je zgodnie z zamówieniami klientów i zawozi na główne lotnisko w Nairobi, skąd polecą do oddalonej o kilka tysięcy kilometrów Europy. Ponieważ są bardzo delikatne, powinny dotrzeć do odbiorców — czy to krajowych, czy zagranicznych — w ciągu 24 godzin od ścięcia. Gdy następnym razem ktoś podaruje ci bukiet róż albo kupisz je sam, pomyśl o tym, jak długą drogę pokonały te kwiaty, zanim trafiły do twoich rąk — być może przybyły aż z Afryki. Patrząc na nie, pomyśl również z docenianiem o ich Stwórcy.

--
Stopka
Pablo



Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.


Captivating roses from Africa
"I have not seen more beautiful flowers!" "The ideal gift for a loved one." "They speak without words, that someone cares." Perhaps you share those feelings, as expressed by the residents of Nairobi, Kenya. Of all the flowers, both growing wild and cultivated roses enjoy perhaps the most famous."I have not seen more beautiful flowers!" "The ideal gift for a loved one." "They speak without words, that someone cares."


Perhaps you share those feelings, as expressed by the residents of Nairobi, Kenya. Of all the flowers, both growing wild and cultivated roses enjoy perhaps the most famous.For hundreds of years are the inspiration for poets and painters. Shakespeare sang it in a famous passage from Romeo and Juliet: "What's in a name? This is what we call a rose, sweet pachniałoby by any other name "(trans. M. Słomczyński). How many times, roses have helped to forge or enhance friendship, to repair strained relations or refresh the patient!


In addition, roses are extremely valuable from an economic point of view.


In some countries where climatic conditions favor the cultivation of flowers, fragrant roses is the main source of foreign exchange receipts. For example, in Kenya one year rose by more than 70 percent were exported millions of flowers. This country is the world's leading manufacturers.


Historically, before the roses have done so stunning career, their plants commonly grown in the wild. Over time, through a carefully controlled process crosses some of the more than 100 species of wild roses were obtained thousands of varieties of precious.In this way, the roses have won acclaim around the world and are found in almost every country. For the most popular and widely grown roses are herbatnie.


From the greenhouse in a vase


Roses we buy at the florist or market, usually come from large industrial crop, where he devotes to them a lot more attention than the flowers growing in home gardens. Nursery plants near Nairobi, we realized how much care need flowers, before they reach customers.


Throughout Kenya, such households can be identified by the characteristic plastic tunnels. Freshly grafted roses are delicate, so be sure to protect them from severe weather. The sharp rain, wind or harsh sun rays could cause irreparable damage. It is also important to maintain a constant temperature. Prevent overheating of the continuous exchange of air. Inside the tunnel we see the rows of shrubs in various stages of development.The farm that we visited, many cultivated varieties, including popular herbatnie roses, cut the length of 70 or 35 centimeters. In one hectare there is growing some 70 000 shrubs.


How plants draw nutrients? Not grow in ordinary soil, but on the ground with rocks pumice (volcanic) exploded on the polyethylene film. This method of cultivation is recommended as bedrock prevents the growth of many pathogens.


Plants are supplied with water through irrigation systems called installations. The installation consists of plastic tubes, which bring a measured amount of water and nutrients directly to the root zone. Since the volcanic rock has a porous structure, excess water accumulates on the film, where it is drawn off and reused.


Despite the professional assistance of roses are susceptible to diseases, especially fungal infections, such as gray mold and mildew that attack leaves and stems of shrubs.These diseases may adversely affect the quality of flowers. To combat them, apply fungicide formulations.


When the curled buds begin to show the vibrant colors, this is a signal that you can start harvesting. Roses cut down while they are still undeveloped, so you no longer stand in a vase and keep the color longer. However, the time of harvest may vary slightly depending on the variety. It is important to cut flowers or in the morning or late afternoon when the air is a lot of moisture, which prevents the flowers wilt. Then it gets down to the cold. Stored at low temperature stay fresh longer.


The next important step is sorting. Roses are segregated by color and size. Then they shall be packed in accordance with customer orders and brings them to the main airport in Nairobi, from where to fly away a few thousand kilometers of Europe. Because they are very delicate, they should reach out to customers - whether domestic or foreign - within 24 hours of harvesting. The next time someone will give you a bouquet of roses, or buy them yourself, think about how to overcome a long way these flowers before they found their way into your hands - you may come all the way from Africa. Looking at them, think also of the appreciation of their Creator.

No comments:

Post a Comment