May 1, 2011

Pszenica - właściwości zboża w skrócie Wheat - grain properties at a glance


Pszenica - właściwości zboża w skrócie

Pszenica jest rośliną jednoroczną uprawianą przez człowieka już od ponad 10 tyś lat. Pochodzi z Azji i występuje w dwudziestu odmianach. Jest obecnie najchętniej uprawianym zbożem przede wszystkim dla własności odżywczych ziarna, które jest zaadaptowane przez człowieka do wielu zastosowań.

Pszenica jest bogata w - 23g na 100g pszenicy, błonnik - 13g, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i wiele witamin. Średnie roczne światowe spożycie pszenicy wynosi 70kg na osobę, przy czym największe jest w Kirgistanie gdzie dochodzi do ok 240kg. Każdego roku pszenica zajmuje przy siewie obszar więcej niż 200 milionów hektarów dając plon prawie 700 milionów ton.



Polska jako producent zboża wytwarza 9,5% w Europie i 1,2% produkcji światowej. Wymagania glebowe pszenicy są dość wysokie, należy ją uprawiać na dobrych glebach posiadających dużą zdolność magazynowania wody. Przy pogorszeniu warunków uprawy pszenica reaguje dużym spadkiem plonu. Również w kontekście wymagań klimatycznych pszenica jest wymagająca, źle wpływają na nią zarówno gorące dni jak i za niskie temperatury a także nadmiar wody.



Uprawa pszenicy powinna być dobrze zorganizowana, przy użyciu właściwie dobranych środków ochrony przed niebezpieczeństwami takimi jak szkodniki pszenicy i choroby pszenicy. Mając w planach magazynowanie pszenicy trzeba zadbać o odpowiednie warunki, ziarno osuszyć i oczyścić by ustrzec zboże przed grzybami, pleśnią i szkodnikami.



Pszenica to roślina przynosząca człowiekowi wiele pożytku i najczęściej uprawiana spośród wszystkich roślin.



Opracował: Feliks Rzepakowski

--
Stopka


Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.


Wheat - grain properties at a glance

Wheat is an annual plant cultivated by man for more than 10 thousand years. Originally from Asia, and is present in twenty varieties. It is now most corn grown primarily for thenutritional properties of grain, which is adapted by man to many applications.
Wheat is rich in - 23g per 100g of wheat, fiber - 13g, calcium, iron, magnesium,phosphorus, potassium, zinc and several vitamins. Average annual world wheatconsumption is 70kg per person, while the largest is in Kyrgyzstan where he comes up to about 240kg. Each year, the sowing of wheat occupies an area more than 200 millionhectares, giving a yield of almost 700 million tonnes.



Poland as a producer of corn produces 9.5% in Europe and 1.2% of world production.Wheat soil requirements are quite high, it should be grown on good soils with a highwater storage capacity. With deteriorating conditions for growing wheat responds to a large decrease in yield. Also in the context of the climate requirements of wheat is demanding, bad influence of both the hot days and for low temperatures and excess water.



Cultivation of wheat should be well organized, using appropriate personal protectionagainst dangers such as wheat pests and diseases of wheat. With storage of wheat inthe plans need to ensure appropriate conditions, the seed dry and clean to protect cornagainst fungi, mold and pests.



Wheat is a plant that brings a lot of benefit to man and the most cultivated of all plants.

No comments:

Post a Comment